20 de juny 2013

Catalunya: de l'oasi a l'Omertà




Segons la viquipèdia (en un article pendent de verificabilitat), l'Oasi català és el mot que fa referència a les relacions d'avinentesa que es van gestar entre la burgesia catalana per tal d'enfortir la seva economia vers al centralisme de la cort a Madrid al segle XIX i, l'evolució fins als nostres dies, on 400 persones dominen una àmplia gamma de centres d'oci d'elit, centres culturals o econòmics de Catalunya, tals com el Círculo d'Economia, el Círculo Ecuestre, el Futbol Club Barcelona o La Caixa.
Porta el mateix nom el llibre escrit pels periodistes pere Cullell i Andreu Farràs i editat per l'editorial Planeta el 2001 que entrellaça les relacions familiars, escolars i d'estiueig d'una gran part d'aquests “senyors” que podem trobar tant en alts càrrecs del PSUC com del PP”

Les relacions que es descriuen com a Oasi Català expliquen les relacions polítiques de fa dècades: en altres territoris les lluites polítiques eren intestines, al Principat regnava una correcció política exquisida i ensucrada.

Segons la viquipèdia, “L'Omertà és el codi d'honor de la màfia siciliana. Aquest terme es refereix a la prohibició d'informar sobre els delictes considerats assumptes que incumbeixen a les persones implicades. Malgrat el seu origen sicilià actualment és un concepte estès a totes les organitzacions criminals itàliques i aquelles nord-americanes d'origen italià.
Aquesta pràctica és molt difosa en casos de delictes greus o en els casos de màfia on un testimoni o una de les persones incriminades prefereixen romandre en silenci per por de represàlies o per protegir a altres culpables. ...”



L'Agència de detectius Método 3 va gravar mitjançant un micròfon situat en un florer, la conversa que van mantenir Alicia Sánchez Camacho, dirigent del Partit Popular i María Victoria Álvarez, exnòvia de Jordi Pujol Ferrussola, durant un esmorzar al restaurant La Camarga de Barcelona, el 7 de juliol del 2010.


El passat mes de febrer aquestes escoltes surten a la llum pública i destapen la polèmica sobre l'espionatge polític a Catalunya.

No se sap el contingut de les converses ni qui va encarregar l'espionatge d'aquesta cita.

Sí se sap que María Victòria Álvarez va ser una de les “protagonistes” de la campanya electoral de les darreres autonòmiques per acusar el seu ex-nòvio i fill de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol Soley, de CIU, d'evadir capitals de dubtós origen a diversos paradisos fiscals. Per aquest motiu, els mitjans de comunicació especularen que el motiu de la cita tenia com a objectiu informar la dirigent popular dels presumptes delictes comesos pel fill de l'expresident. La premsa també va especular que l'encàrrec d'aquest espionatge l'hagués pogut fer algú del PSC, apuntant al seu secretari d'organització d'aleshores José Zaragoza.

Arran d'aquest cas es va saber que aquesta agència de detectius havia rebut encàrrecs per a espiar un tou de polítics de diferents partits, enmig d'una generalització de casos “aïllats” de corrupció que afecten bàsicament les tres forces polítiques esmentades més amunt: PP, CIU, PSC-PSOE: Gürtel, Palau, Mercuri, ...


Alicia Sánchez Camacho va declarar en roda de premsa a la seu del PP de Catalunya l'11 de febrer, com recollia el diari “El Mundo” l'endemà: “se mostró muy «preocupada» por el asunto de las escuchas ilegales y aseguró que el PP llevará ante la justicia a la empresa que las realizó y a quien las haya encargado”, y “El País” : “Si se confirma el espionaje político sería un hecho muy grave que no podría quedar impune”.

El Ministre de l'Interior espanyol Jorge Fernández Díaz, del PP català, va afirmar, com recull el diari El País del día 15 de febrer que: se van a investigar “a fondo” las escuchas ilegales porque hay “mucha información” al respecto.”

Ahir es va anunciar un pacte entre l'Agència Método 3 i Alicia Sánchez Camacho pel qual la dirigent popular rebrà 80,000 € per retirar les denúncies. També s'ha sabut que María Victoria Álvarez ha arribat a un pacte similar, si bé més modest (sembla que cobrarà 50,000€).

Per Alicia Sánchez Camacho, el silenci i la impunitat tenen un preu. L'omertà catalana està servida.

Malgrat la retirada de la denúncia penal que puguin fer Sánchez Camacho y Álvarez, la fiscalia pot decidir continuar la investigació si creu que s'han pogut cometre delictes perseguibles d'ofici. La pilota està ara, doncs, a la teulada del Ministeri de l'Interior. Jorge Fernández Díaz s'apuntarà a l'omertà? La seva innactivitat te preu?



12 de juny 2013

MAS S'OMPLE LA BOCA D'ESTRUCTURES D'ESTAT MENTRE EN DESTRUEIX

Veient el que va passar ahir a la televisió pública grega (on la troika obliga i el govern acata l'acomiadament de desenes de milers d'empleades públiques) i l'anunci de l'ERO aprovat pel Consell d'Administració de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals m'han entrat ganes d'escriure una entrada sobre el tema. Quin país vol construir el sr. Mas?

El comunicat que ha fet la CUP m'ha posat les coses fàcils perquè el subscric íntegrament i aquí us l'adjunto:

La CUP considera que l'ERO anunciat per la CCMA és un "afebliment del país"






La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha anunciat avui la intenció de presentar un ERO que afectarà 312 treballadors de TV3, Catalunya Ràdio i de la Corporació i també suposarà una rebaixa del sou d'un 7,5%. Per la CUP aquest anunci representa un nou pas endavant a la legitimació de les polítiques de la Troika. Ahir tancaven la televisió pública de Grècia, avui fan el pas endavant per fer-ho amb la catalana. I això no seria possible sense la complicitat, sense l'autorització de qui mana aquí, de CiU, del president Mas. Volen desmembrar per complet el sector públic, i ho estan assolint.
Però no només és un insult a la classe treballadora, als centenars de treballadores afectades, sinó també és una invitació a la mesquinesa. Aquell qui s'apodera de paraules com ara ”estructures d'estat” és capaç d'estroncar-ne una de principal, de bàsica per aquest país. I ho farà, aplicant, per més barroeria, la reforma laboral que posa en situació d'emergència a totes les treballadores.
El grau de perversitat de tota aquesta operació recau en l'afebliment del país i dels mitjans de comunicació. En els darrers mesos hem pogut comprovar com als Països Catalans no paren de produir-se tancaments totals o parcials de mitjans de comunicació, no parem de comprovar com centenars de periodistes queden a l'atur. I davant de tot això, només queda la dignitat d'un conjunt de professionals, que deixen sentir la seva veu, ja sigui a l'Agència Catalana de Notícies, a TV3 o a qualsevol televisió comarcal o local. La seva lluita és la de la unitat popular també. Portarem la bandera també per a una mitjans de comunicació públics, de qualitat i transformadors.
I a tot això ens comportarà, l'afebliment del país, d'aquell que al sud ha sortit al carrer per no tenir senyal. D'aquell que al nord es posava davant la porta de la seu perquè no es tanqués la delegació que els permet sentir parlar en la seva llengua. 
Gràcies president Mas per fer un país més petit. Per  ensorrar una de les estructures que ha vertebrat el país, “estalviant” uns diners, que seguiran anant a una classe privilegiada, als directius de la corporació i a subvencionar als mitjans de comunicació amics, com el grup Godó.    

http://www.cup.cat



8 de juny 2013

ELS LLOPS DE LA BANCA FENT DE PASTORS DE LES PENSIONS PÚBLIQUES


Els “experts” nomenats pel govern espanyol, gairebé tots a sou de la banca i de les empreses asseguradores, ja han dictaminat el que s'ha de fer amb el sistema públic de pensions.


Bàsicament han dit dues coses: que la pensió inicial ha de tenir en compte l'esperança de vida i que la revalorització de les pensions no ha de tenir en compte l'IPC sinó la “salut” de les finances de la Seguretat Social.


El primer a destacar d'aquest procés és la tria dels “experts”. Que gairebé tots els “savis” siguin professionals a sou d'aquells que sortirien guanyant amb la privatització del sistema públic de pensions és un despropòsit en si mateix. Però ja comencem a estar acostumats. El PP fa això però també CIU ha posat al capdavant de la conselleria de Sanitat a Boi Ruiz, ex-dirigent de la patronal de la sanitat privada. Llops convertits en pastors.


La segona cosa a destacar és que ni entre ells s'han posat d'acord. Un ha votat en contra de l'informe (denunciant, a més, pressions del Govern) i tres (inclòs el que ha votat en contra) han formulat vots particulars.

La tercera cosa a destacar és que l'únic representant podríem dir “social”, de CCOO, ha votat a favor de l'informe, malgrat que és un dels que ha fet un vot particular. Argumenta que ha votat a favor per dos motius principals: perquè es preveu que la Seguretat Social ha de buscar noves fonts d'ingressos a més de les cotitzacions i que el pes de la reforma de les pensions l'ha de tenir el poder legislatiu seguint criteris polítics.

Respecte al procés, em sembla una excusa per intentar legitimar tècnicament unes decisions polítiques preses prèviament, que tenen l'objectiu de rebaixar les pensions públiques fins a convertir-les en poc més que de subsistència alhora que es promocionen els plans privats de pensions on la banca i les asseguradores poden fer un negoci rodó.



Respecte a la tria d'experts, em sembla que s'han posat els llops a fer de pastors.


Respecte al posicionament a favor del representant de CCOO em sembla una baixada més de pantalons d'aquesta organització sindical. És cert que les filtracions de les primeres versions de l'informe auguraven un informe més dur que el definitiu, però no és menys cert que votar en contra no hagués alterat el resultat i votar a favor emetent un vot particular és una cosa estranya, una mena de sí crític que més que mostrar la discrepància respecte al to privatitzador de l'informe el legitima. Una vegada més, es demostra que CCOO i UGT formen part del sistema, formen part del problema. No defensen els treballadors, sinó el seu negoci.


També és cert que l'informe preveu que es cerquin noves fonts de finançament per tal d'augmentar els ingressos i que, com no podria ser d'altra manera, estableix que en darrer terme serà el poder legislatiu qui realitzarà la reforma seguint criteris polítics.


La recerca de fonts de finançament complementàries a les cotitzacions socials és, al meu parer, l'única cosa positiva de l'informe, des del punt de vista de defensa d'un sistema públic, que pot quedar en no res per ser només una menció enmig de previsions i recomanacions que semblen pensades per carregar-se el sistema públic de pensions amb l'excusa de l'insostenibilitat del sistema per la pressió demogràfica i l'augment de l'esperança de vida.
Que la pensió inicial depengui de l'esperança de vida que hi hagi en aquell moment és encalçar un criteri propi d'un sistema de capitalització (el que fan servir els plans de pensions privats) en un sistema públic contributiu però de repartiment.

De fet, aquests dies he sentit als mitjans de comunicació gent “experta” (quants experts que hi ha quan el que es vol és carregar-se alguna cosa) que ha dit que el que s'hauria de fer és directament aplicar un sistema de capitalització pur i dur per a les pensions públiques. És a dir que el que cobrin els pensionistes sigui les aportacions fetes durant tota la seva vida laboral dividides en el temps que viurà des que accedeixi a la pensió en funció de l'esperança de vida. Posaré un exemple per a que s'entengui perquè dic que això és una rebaixa brutal de les pensions:

Anem a suposar que un treballador te una base de cotització de 2.000€ mensuals de mitjana (és per fer un exemple simple) i que la seva vida laboral ha durat 37 anys fins que es jubila als 67. Tenint en compte que la quota mensual a la seguretat social és aproximadament un 38% de la base de cotització, per aquest treballador es cotitzen 760€ mensuals. És a dir que al llarg de la seva vida laboral haurà cotitzat 337.440€. No tot aquest import s'hauria de destinar a la pensió de jubilació, perquè amb les cotitzacions socials es cobreixen diferents contingències; no només la jubilació, sinó també la pensió d'incapacitat permanent, la prestació per baixa laboral, els accidents de treball, la prestació de desocupació i la formació professional, etc.. Però anem a pensar que destinem tot a la pensió de jubilació. Si l'esperança de vida actual s'apropa als 87 anys i el nostre treballador es jubila als 67 anys li quedaria una pensió mensual de 1205€ per catorze pagues. Això dedicant tot el que cotitza durant la seva  vida laboral, sense tenir en compte el que s'hagi "gastat" el temps que pugui haver estat a l'atur o de baixa.

I s'ha de tenir en compte que el treballador de l'exemple te una base de cotització mensual de 2000€ i una vida laboral de 37 anys. Ja ho voldrien molts i moltes de les nostres joves, oi? Cap aquí és cap a on volen anar?


I quines alternatives hi ha? 

Algunes que se m'acudeixen sense fer un anàlisi a fons:

- Que una part dels impostos financïin la Seguretat Social.
- Que es fomenti una política econòmico-laboral que generi feines amb alt valor afegit i salaris en conseqüència que aportin cotitzacions elevades.
- Destinar les aportacions als plans de pensions privats al fons públic de la Seguretat Social.
- No rebaixar les cotitzacions socials. 

En resum, posar èmfasi en l'augment dels ingresos i no en la davallada de la despesa en Seguretat Social, amb l'objectiu (fins i tot establert a la Contitució Espanyola) de garantir un sistema públic de pensions suficients. 

Sense fer cap plantejament radical una s'inclou de refiló fins i tot a l'informe: vies complementàries de finançament de la Seguretat Social. És a dir destinar una part dels impostos a les pensions perquè considerem que el fet de tenir un sistema públic de pensions digne és una prioritat política.
Política econòmica i laboral contrària a la que s'està portant a terme. El repte demogràfic hi és per la naturalesa de repartiment del sistema. Si les pensions actuals es paguen amb les cotitzacions actuals i hi han molts pensionistes i pocs treballadors doncs és un problema, cert. Però més que el nombre de persones a cobrar o a cotitzar s'hauria de posar l'èmfasi en els ingressos i les despeses en general. 

Al marge de l'esmentat en el paràgraf anterior cal tenir en compte l'import de les cotitzacions que es fan a la Seguretat Social.
Tornem a l'exemple d'abans. El “nostre treballador” cotitzava 760€ mensuals. La pensió mitjana de jubilació ara mateix és d'uns 975€. És a dir que amb el que cotitzarien 1,2 treballadors com el nostre es podria pagar una pensió mitjana. Si el “nostre treballador” enlloc de tenir una base de cotització de 2000€ tingues la base màxima, amb el que cotitzés és pagaria quelcom més que una pensió de jubilació mitjana. També si augmenta la quota a la Seguretat Social (el % que s'aplica a la base per determinar-la).

Les polítiques de retallades de drets socials i laborals van en el sentit contrari al que es necessitaria per al manteniment d'un sistema públic de pensions dignes. Treball precari, reducció de les cotitzacions via bonificacions, política econòmica i empresarial que genera atur galopant, etc.


Així el “nostre treballador”, si no fem res per canviar el sistema econòmico-social, segurament no tindrà al llarg de la vida salaris que li donin una base de cotització mensual mitjana de 2000€, ni tindrà una vida laboral de 37 anys i amb això no pot pagar ni una pensió digna per ell amb un sistema de capitalització, ni pot aportar de manera important en un sistema de repartiment amb els baby boomers jubilats.

El Govern vol enviar als i les treballadores, a través de l'INSS, una previsió de la pensió que tindran. Una altra aberració feta amb molta mala baba. Aberració perquè no es pot preveure el sistema que hi haurà en un futur. De fet, l'INSS no et fa un pre-càlcul a no ser que et quedin menys de 3 mesos per poder-te jubilar. I està fet amb mala baba perquè et diran que cobraràs una misèria i només faltarà que t'adjuntin propaganda d'entitats financeres oferint-te assegurances privades. Sense anar més lluny, l'Estat espanyol ha fet un pla privat de pensions per al personal al seu servei, entre els que estan els i les treballadores de la Seguretat Social. Aquest pla de pensions està dipositat al BBVA i està gestionat per una societat formada pel propi BBVA i els sindicats UGT i CCOO.




Aquestes entitats financeres et diran que és més segur estalviar que “jugar-se-la” a esperar tenir una pensió pública digna. Doncs ja saps, amb el seu sistema de capitalització pagaràs més de 700€ mensuals només per a la pensió de jubilació durant 37 anys per garanir-te un sou de 1200€. Això si el banc no es juga la teva pensió a la borsa o altres jocs financers i, com sempre, tú perdis i guanyi la banca. Com ha passat darrerament. 


Els “experts” bancaris s'afanyen a dir que el sistema públic és insostenible. Qui carai se'ls pot creure en un moment on en que ha fet fallida ha sigut el seu sistema financer especulatiu i estan saquejant les arques públiques (ens estan robant a tots) gràcies als seus lacais polítics?



Els i les treballadores ens hem d'enfrontar obertament a qualsevol intent de carregar-se el sistema públic de pensions. I demostrar que el sistema només és insostenible quan ho vol la voluntat política i l'afany de privatitzar i fer negocis amb els nostres drets.