7 de gen. 2014

SOM ANTICAPITALISTES

Article que vaig escriure el novembre de 2012 per a una publicació de la Territorial de la CUP del Penedès on és va modificar i, malgrat això, els companys i companyes de l'EI de Sitges van publicar l'original al seu bloc "fora de la titlla".

SOM ANTICAPITALISTES perquè no volem un sistema que és basa en la desigualtat i en l'explotació de les persones i els recursos naturals per a la seva supervivència.
SOM ANTICAPITALISTES perquè no estem d'acord amb el consumisme individualista sobre el que se sustenta l'economia de creixement continu depredadora dels recursos que ens ha portat a la crisi actual.
SOM ANTICAPITALISTES perquè no volem que el poder financer mani l'economia, l'economia mani la política i els polítics carreguin sobre les classes populars els interessos que reclamen els especuladors financers.
SOM ANTICAPITALISTES perquè volem que les decisions empresarials és prenguin als centres de treball entre totes les treballadores i no en despatxos llunyans de companyies que gestionen fons d'inversió.
SOM ANTICAPITALISTES perquè l'interès col.lectiu ha de prevaldre sobre l'interès individual.
SOM ANTICAPITALISTES perquè s'ha de garantir el dret a l'habitatge i a una vida digna i no el dret a la propietat i a la usura.
SOM ANTICAPITALISTES perquè el capitalisme és un dels pilars del patriarcat i aquest mai ens farà a tothom iguals.
SOM ANTICAPITALISTES perquè la socialdemocràcia només funciona quan el capitalisme és desenvolupa a bon ritme i és captiva de l'economia liberal en temps de crisi.
SOM ANTICAPITALISTES perquè el sistema no admet reformes, s'ha de destruir.

NO ENS PODEM GUARIR AMB LES MEDICINES QUE RECEPTEN AQUELLS QUE ENS HAN ENCOMANAT LA MALALTIA DEL CAPITALISME, PER AIXÒ SOM ANTICAPITALISTES.

1 comentari:

  1. Podem fer accions positives, en el marc de la nova Catalunya Independent:

    Us proposem de col·laborar en bastir de nou, 100 anys després una nova Caixa d'Estalvis, amb l'esperit inicial...

    En poques paraules: Tornar a bastir, 100 anys després, la Caixa de Pensions... de baix cap a dalt, enmarcat en el procès cap a la independència, i evidentment, esdevenint una eina de pais, per reindustrialitzar Catalunya.

    El tema es molt ambiciós, però necessari com l'aire que respirem. De fet, de tan ambiciós, esdevé raonablement sencill, tenint en compte l'energia mobilitzada en aquests moments.

    El que et demano a hores d'ara:

    1) Si poguèssiu publicar un article o interviu sobre les necessitats d'un BANC DE RECONSTRUCCIÓ I REINDUSTRIALITZACIÓ, en el marc de la nova Catalunya Independent.

    2) Si poguèssiu fer una crida a lectors vostres, per captar persones que volguèssin col·laborar en la construcció d'aquesta nova Caixa d'Estalvis...


    Per una banda tenim en els propers mesos una massa d'estalvi "mobilitzat" a punt per posar-lo a treballar per Catalunya, i per l'altra, no cal ni esmentar la necessitat de concedir petits crèdits d'entre 5.000 - 10.000 euros per capitalitzar autònoms, tallers, agricultors, emprenedors, etc. = Caixa Catalana hauria de ser literalment el BANC DE RECONSTRUCCIÓ I REINDUSTRIALITZACIÓ DE CATALUNYA.

    Tenim la base teòrica del professor Joan Ramón Sanchís, de Valencia, qui ha estudiat a fons el tema i proposa de que Caixa Catalana sigui:

    Cooperativa de treball > Aixó vol dir que cada treballador és soci, amb la fórmula 1 treballador = 1 vot
    Cooperativa de segon grau > Altres cooperatives ja existents, especialment les agràries, podrien ser-ne sòcies

    Una primera idea de sortida, plantejaria que el poder de decissió podria estar dividit aproximadament de manera:

    50% del poder a mans dels estalviadors i tenidors de crèdit, participant en una mena de ciber-assemblea permanent
    20% del poder a mans de gremis d'oficis (pastissers, botiguers, etc), a mans de les cooperatives ja existents actualment, com coop57, les agràries, cofraries de pescadors, associacions d'empresaris, etc. també i molt especialment a mans dels col·legis professionals. Per exemple: podriem fer acords amb el col·legi d'aparelladors, per exemple, per fer plans d'implantació d'ascenssors a comunitats, plans d'optimitzaciò energètica al comerç, etc.
    15% del poder a mans dels treballadors > Aquest % seria prou reduït per evitar que els mateixos treballadors "s'apoderèssin" de l'entitat
    15% a mans de la futura Generalitat, de manera que tindríem una estabilitat raonable.

    El punt crucial es aconseguir la LLICÈNCIA BANCÀRIA imprescindible per aixecar la persiana. D'aquest tema ja s'en ocupa en Ramon Tremosa, mirant els requeriments per aconseguir-la DIRECTAMENT DES DE BRUSEL·LES, per tant, ara sembla que no cal passar per Madrid.

    Hi hà una altra opció molt interessant, que seria compartir la llicència amb algún altra banc cooperatiu que ja funcionés actualment a Europa

    Un dels criteris bàsics, en la nostra opinió, seria que Caixa Catalana fos absolutament transparent en les seves despeses, literalment nudista: Tots els sous, lloguers, contractes de manteniment, tot, de dalt a baix public i visible a la web...

    Limitació de sous màxim, i control estricte sobre bonus de rendiment

    Amb aquest criteris, podriem operar segurament amb una escala de comissions de sols un 15 - 25% dels habituals al mercat = Tenim la millor publicitat, via boca-orella.

    Mercès doncs per tot l'ajut que ens poguèssis prestar
    Si ens avises, podem passar per la vostra redacció i us detallem l'estat exacte en que es troba la nova Caixa d'Estalvis

    Joan Olivé i Mallafrè
    projecte@caixacatalana.cat
    Telfs: 902 362 066 / 651 686 500

    www.caixacatalana.cat

    ResponElimina